ZGODOVINA

1992 do 2019

Marjan Videnšek je danes po vsej Sloveniji in tudi zunaj njenih meja znan kot svetovalec in praktik za zdravo življenje in neodvisni raziskovalec prehranskega razstrupljanja organizma in posta, ter vpliva pravilne prehrane in življenjskega sloga na kakovost življenja.

Od leta 1992, ko je ozdravel pomočjo presne rastlinske prehrane (po Gunterju), odločno prenaša to sporočilo med ljudi, ki želijo ohraniti ali obnoviti svoje zdravje. Številne izkušnje učinkovitost njegove metode verodostojno potrjujejo. Pravilna prehrana, periodično postenje, gibanje na svežem zraku in soncu, neokrnjena narava, druženja, so temeljni stebri Preporodove »šole« zdravja.

Dodatno izobraževanje je je opravil z diplomo na Fit for life Sciences Institute (2000) – College of Natural Health –  v Kanadi

Leta 1997 je ustanovil društvo za zdravo življenje in samouresničitev Preporod, pozneje (2004) Zavod Preporod.

Od leta 1998 izdaja glasilo Preporod – v sožitju z Naravo, ki izhaja dvomesečno vse do danes in je poznano tudi v tujini.         To je edina publikacija v Evropi, ki izpričuje temeljna načela za ohranjanje in obnavljanje zdravja na naraven način.

Leta 2000  izide prevod knjige o presni hrani in postu: Ernst Gunter – Živeti brez bolezni. Ta knjiga je mnoge spodbudila k ramisleku in spremembi načina prehranjevanja.

Objavili smo mnogo člankov o postu in zdravi prehrani ter moderirali številne televizijske in radijske oddaje.

Od leta 2005 pa vse do danes,  (145  skupin, maj 2019), vsak mesec organiziramo in izvajamo desetdnevne postne tečaje, gostje so predvsem iz Slovenije in sosednjih držav, pa tudi iz Amerike. To je unikaten skupinski program za regeneracijo, prečiščevanje, obnavljanje telesa, duše in duha. Program daje izredne rezultate, ki so dobro poznani slovenski javnosti.

2006 – S predavanjem sodelujemo (Marjan.Videnšek.) na vrhu onkoloških bolnikov iz držav jugovzhodne Evrope in ter baltskih držav – Združeni proti raku; ki je bil pod pokroviteljstvom takratnega predsednika Republike Slovenije Dr. Janeza Drnovška, v Ljubljani od 3. do 5. novembra 2006.

2007 – V poročilu ECPC European Cancer Patient Coalition – Making cancer a priority – CEE Cancer Patient Summit Report – objavijo povzetek predavanja Marjana Videnška.

2008  Izdamo knjigo: Post za zdravje – 300 izkušenj; avtor Marjan Videnšek

2009  –izdamo prevod knjige: Temeljni vzrok bolezni (Toxemia explained), John H. Tilden, dr.med.

Od leta 1997 smo se šestkrat udeležili (M.V.mednarodne konference v Ameriki (Miami, Orlando, Fort Lauderdale, Cleveland), ki jo vsako leto organizira ameriška National Health Association (Natural Living Conference), naslednica American natural Hygiene Society, ki deluje vse od leta 1948 in je največja tovrstna organizacija na svetu. Sodelovanje z njimi se prepozna tudi v Sloveniji. Po zgledu njihove revije Health Science je začel M.V. leta 1998 urejati, pisati in izdajati revijo (dvomesečnik) tudi v Sloveniji.

2014 – V Evropskem parlamentu v Bruslju je M.V. 4. marca 2014 predstavil slovenske izkušnje s postom  – Workshop on prevention and healthy life, Odbor za okolje, javno zdravje in varno hrano.

2015 – Državni zbor RS (9. april 2015) – nastopili smo posvetu: Stopimo skupaj, ki je posvečen boju proti raku in zdravemu načinu življenja.  Sodelovali so priznani onkologi in zagovorniki raznih alternativnih metod zdravljenja. Posvet je organiziral evropski poslanec g. Lojze Peterle.

Od leta 1996 smo imeli okoli 1000 predavanj. Poleg Slovenije je M.V. predaval še v Avstriji, Hrvaški, Italiji, Bosni in Hercegovini, Belgiji in dvakrat v Ameriki (Cleveland).

Z njegovo pomočjo so bile narejene že tri diplomske naloge (2005, 2013, 2016) in magisterij (2016) z naslovom: Post in učinki postenja po metodi zavoda Preporod, ki ga je na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede in medicinski fakulteti, (»z najvišjo možno oceno 10«-predsednik komisije za zagovor in oceno magistrskega dela izr. Prof. dr. Dejan Škorjanc), pod mentorstvom Prim. prof. dr. Marjana Skalicky, dr. med. in somentorice doc. dr. Vesne Weingerl, napravila ga. Sonja Bertalanič.

13. 12. 2018  MARJAN VIDENŠEK prejme Slovesko nagrado za družbeno odgovornost HORUS 2018
Nagrade in priznanja podeljujeta IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji projekta. S tem projektom želijo partnerji poiskati in nagraditi celovite pristope podjetij in posameznikov k družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju. Častni pokrovitelj nagrade je Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Vse do danes si je s pomočjo razlag, priporočil, izkušenj pričevalcev in naše praktične metode pravilnega in varnega postenja, pomagalo zelo veliko ljudi. Številne zgodbe z odličnimi rezultati so velikokrat predstavljali številni slovenski mediji (časopisi, revije, radio, nacionalna televizija), ogromno jih je zbrano v arhivu.