V. in K.Š.: POST V DVOJE – Premagana dva raka
 
 
September 2007
 
Prvič sva se z možem srečala s postom po televiziji. Vodja društva za zdravo življenje g. Marjan Videnšek, je skupno z evropskim poslancem g. Peterletom, g. Markičevo in še z gospodom s Primorske, ki os že premagali raka, predstavil čudežno operacijo brez noža, ki se ji pravi post.
 
Slutnja, da v našo hišo prihaja nekaj hudega, se je žal uresničila. Pred dobrim letom so možu odkrili raka na prostati. Odločil se je za vsestranski boj z boleznijo. Za zdravljenje po uradni medicini, podporno zdravljenje z alternativnimi metodami in za 42 dnevni post.
 
Urolog mu je predpisal hormonsko terapijo, onkolog pa 42 obsevanj.V želji, da bi svoje telo očistil vseh odmrlih rakastih celic, skratka vse navlake, ki se je desetletja kopičila v telesu, se je odločil za skupinski post, ki ga vodi g. Marjan Videnšek.
 
Po krajši začetni krizi je telo sprejemalo post vsak dan boljše. Z jutranjo telovadbo v naravi, vsakodnevnimi izleti in sprehodi, veliko gibanja s somišljeniki in vodjo posta, ki zanimivo in zelo privlačno predstavi kulturne in druge znamenitosti Posočja, se je življenjska energija oplemenitila s svežino in vedrino. Po skupinskem postenju je nadaljeval s postenjem še 32 dni.
 
Kontrola pri urologu je pokazala, da se je PSA znižal iz 40 na 0, kar pomeni zazdravitev.
 
Na osnovi obsežnih informacij g. Marjana Videnška o zdravem prehranjevanju in življenju, se je po postu odločil za vegetarijansko prehrano brez živalskih beljakovin z veliko presne hrane, ter za enodnevni post vsak teden. Vse to je dopolnil z jutranjo telovadbo in z veliko gibanja v naravi.
 
Ravno ob letu ga je doletela še ena srhljiva diagnoza. Kožni rak maligni melanom na katerega je opozoril dr. Peter Papuga. Sicer je že prvi histološki izvid pokazal, da je maligni tumor v upadanju. Vsi nadaljni pregledi so pokazali, da ni zasevkov po telesu, da ni zasevkov v telesu. Drugi histološki izvid in obravnava v melanomski ambulanti na onkološkem inštitutu sta potrdila, da ni več potrebna nobena terapija.
 
Celostna sprememba življenjskega sloga in postenje sta dala odličen rezultat, premagan je bil še en rak.
 
Ves čas sem možu dajala spodbudo in oporo. Verjetno je moja odločitev za skupinsko postenje okrepila njegovo prepričanje, da sva na pravi poti. Tudi mene je dolga leta pestila zgaga, spahovanje, tiščanje v želodcu, napenjanje, bolečine in hudi krči v črevesju. Temu se je pridružila še astma. Razna zdravila niso bila kos tem težavam. Zato sem se najprej odločila za 10 dnevni post. Po 10. dneh so težave prenehale, vendar sem se solidarnostno in v prepričanju, da se bo moje telo popolnoma očistilo in razstrupilo, tudi jaz odločila za 42 dnevni post in za korenito spremembo življenjskega sloga. Moje zdravje se je zelo okrepilo, prenehala sem tudi uživati zdravila.
 
Družinski post je izboljšal zdravje obeh, poživil in osvežil odnos med nama, naju obogatil z optimizmom, voljo, veseljem do gibanja, nasploh pa polepšal življenje v dvoje.