PREDAVANJE IN PRESNA HRANA
Ivana Soršak, Maribor
 
 
Težave so se začele po petdesetem letu, ko sem si dobesedno pridelala (v službi sem imela odgovorno del mesto z uničeno mariborsko industrijo) dva stresa v roku leta in pol in pri obeh sem morala poiskati zdravniško pomoč, ki je k sreči takoj delovala, ampak posledice so se kmalu začele kazati v obliki slabenja imunskega sistema in povišanega holesterola. Vzdržala sem tri leta, nato pa odšla na svoje, ker sem si rekla ali zdravje ali bolezen. V teh šestih letih sem si pozdravila imunski sistem (težave so se kazale kot prehladna stanja , ki so se vlekla tudi po šest mesecev, nadalje razdražljivost, želodčne težave, raztresenost) in vse je bilo spet zelo dobro in do odličnega je bilo potrebno le še normalizirat stanje holesterola.
 
 
Zdravnica mi je seveda takoj dala dietni list, ki sem se ga zelo držala, rezultatov pa ni bilo. Poskusila sem tudi sedemdnevni post, ki sem ga izvajala po knjigi nemškega doktorja s priimkom na B, zdaj se ne morem spomnit priimka in se mi je holesterol povišal na 9, zdravnica mi je rekla da post ni zame in naj takoj preneham. Naj še povem, da sem se po tem modelu postila že pred deseti leti in je bilo super. Nekateri so mi sicer rekli, da bi se morala postiti še dalje da je to normalna reakcija, da se najprej zviša nato pa zniža. Ampak, če ne veš, oz. nimaš izkušenj, pač poslušaš zdravnika. Nato sem dve leti jemala zdravila Atoris za znižanje holesterola, nato sem samovoljno prekinila, ker sem si rekla, da sedaj, ko telo več ni obremenjeno z nenehnim stresom, si moram holesterol urediti po naravni poti, ker tablete itak niso pozdravile NIČ. Preizkusila sem razne tinkture  npr česen-limona, čajne mešanice za čiščenje jeter, kapljice za zniževanje holesterola….metodo proteinsko dr. Johane Budwig, vendar se je holesterol le počasi zniževal.
 
 
Ko sem 21. maja 2013 poslušala vaše predavanje sem imela 6,5 holesterola. Že naslednji dan sem začela z izključno presno prehrano. Nato in še sedaj pa morda kakšen obrok dušene ali kuhane zelenjave. Meso in mesni izdelki so izključeni iz moje prehrane, prav tako mleko in mlečni izdelki in tudi sladkarije. Uživam sojino, riževo in ovseno Bio mleko in ravno zdaj razmišljam o nakupu strojčka za izdelavo rastlinskega mleka – kaj vi menite o teh mleku? Včasih spečem kruh iz ajdove ali pirine moke in pojem kaj malega. Pregrešim se samo ob posebnih priložnostih in še tisto  ne paše  več telesu kljub temu, da ne pretiravam,   tudi okusi me več ne pritegnejo. Če kakšen dan ne pojem kaj zelo zelenega prav čutim v telesu potrebo po tem. Vsakodnevno pijem sadne “smutije”, tudi delno z zmrznjenim sadjem in pa, da ne pozabim, na zelo vsestransko uporabo zelišč in olj od konopljinega, svetlinovega, lanenega, črne kumine, oljčnega, bučnega – seveda hladno stiskanih.
Shujšala sem po treh mesecih za šest kilogramov (68 na 62) to sedaj držim, holesterol je       20.11. normalen. Počutim se odlično, lahka sem kot pero, kondicija je odlična, sklepi so kot namazani, celo vezivna tkiva v telesu (leta 1999 so mi operativno odstranili maternico, leta 2000 pa sem prestala še eno ginekološko komplicirano operacijo) so se izboljšala!
Gospod Marjan, neštetokrat Vam hvala. Želim Vam vse dobro, posebej Vam in Vašemu društvu Preporod.
 
Ivana SORŠAK