OKVIRNA NAVODILA ZA PROSTOVOLJNO SKUPINSKO POSTENJE

 1. SPLOŠNI POMEN POSTENJA

Postenje, ki mora trajati vsaj tri tedne, je nedvomno najučinkovitejši očiščevalni postopek pomemben tako za ohranjanje in utrjevanje našega zdravja, kot tudi za njegovo obnavljenje.

Če bi se ljudje začeli sami zdraviti z vsakoletnim nekaj tedenskim postenjem in bi se bolj zdravo prehranjevali, bi nedvomno bistveno zmanjšali “potrebo” po t.i. boleznih.

Poglavitni pomen postenja pa je preventiva, saj morajo ljudje, ki se vključijo v program postenja, radikalno spremeniti način življenja:

–    prenehati morajo kaditi ter uživati alkohol, kavo, zmanjšati ali odstraniti z jedilnikov sladkarije, močnate jedi, mesne izdelke, sladke pijače, itd. in uživati predvsem rastlinsko, polnovredno hrano, ki ima visoko gostoto hranil in manj kalorij.

–    posvetiti se morajo rednim in dovolj intenzivnim telesnim dejavnostim, najboljši so: hoja v hrib,  lahkoten tek, kolesarjenje, plavanje..

–   morajo se soočiti s problemom napačnega in preobilnega prehranjevanja. Skoraj vsi ljudje v zahodni civilizaciji jemo preveč, Nekoč so naši predniki jedli enkrat do dvakrat dnevno, sedaj pa se kar naprej nekaj daje v usta, kar zelo moti normalno delovanje organizma in ga prekomerno obremenjuje.

–   postenje jih spodbudi, da se ozrejo vase, da poglobijo svojo duhovnosti in se tako približajo pravirom svojega bistva,

–   vsakoletno, daljše postenje prisili organizem, da pokuri vse odvečne, zlasti bolne celice (avtofagija), se znebi odpabnih in strupenih snovi in tako prerojen služi naprej.

S tako modro spremembo življenjskega sloga, se človek biološko pomladi, telesno in duševno okrepi.

Pravilno organizirano in vodeno nekaj tedensko postenje je resnično lahko zelo koristno. to potrjujejo številna pričevanja. vse več ljudi pri nas vključuje občasno, krajše ali daljše postenje v svoj načrt za ohranjanje visoke stopnje vitalnosti in zdravja. 

POMEN POSTENJA V NAŠEM PROGRAMU ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE

 1. V okviru našega programa se je postilo več tisoč oseb. Največ iz Slovenije, Hrvaške, pa tudi iz drugih delov sveta.
 2. Rezultati so bili pri vseh pozitivni, škodljivih posledic ni bilo. Trajno, pa dobro zdravje ohranjajo tisti, ki živijo primeren življenjsii slog.

Številna postna pričevanja so mnoge spodbudila, da so se seznanili in tudi uspešno preizkusili post, to novo disciplino, ki je za splošno telesno in duševno zdravje človeka zelo koristna in velikokrat tudi zelo potrebna.

 1. Ker so člani našega društva že tako več ali manj dosledno usmerjeni v zdravo življenje (ne kadijo, ne pijejo alkohola, redno telovadijo, tečejo, planinarijo, itd.), ima postenje zanje bistveno drugačen pomen kot za ostale, ki ne živijo tako. V bistvu gre pravzaprav za  periodično utrjevanje “polnokrvnega” in ustvarjalnega življenjskega sloga, z izrazitim poglabljanjem duhovnosti. Njihov organizem se bo prerodil in s takim čiščenjem  razbremenil nakopičenih odpadnih snovi, ki običajno povzročijo potrebo po izrednih fizioloških procesih, ki skušajo popraviti škodo. Le tem pravijo t.i. “bolezen”.

 

 1. KRATKA PREDSTAVITEV PROGRAMA

Petek:

Popoldan, do 17. ure se nastanimo v Hotelu. Po sadni večerji sledi predstavitev programa postenja in udeležencev.

Odgovori na vaša vprašanja.

Sobota:

Začnemo s POSTOM

Vsako jutro vstanemo dovolj zgodaj in opravimo naslednje postopke:

– klistiranje,

– natančno čiščenje ust,

– krtačenje telesa,

– telovadba,

– vsaj 3 km hoje  (kar ima pri daljšem postenju izreden pomen zaradi vzdrževanja visoke zmogljivosti srca; le takšen napor prepreči slabitev srca med postenjem).

– tuširanje,

– ostro frotiranje

Čez dan je potrebno v ustreznih presledkih popiti najmanj 2 – 3 litra tekočine (voda, precejeni in razredčeni sadni ali zelenjavni sokovi, zelenjavne juhe, mineralna voda). Glej knjijgo: M. Videnšek: Post za zdravje!

Udeleženci programa vsako jutro izpolnijo obrazec za spremljanje bioloških, psiholoških in socialnih kazalcev v času posta.

Na razpolago imate tehtnico za spremljanje telesne teže in merilec krvnega tlaka in pulza.

KAJENJE MED POSTOM NI DOVOLJENO!!

Spati je potrebno vsaj osem ur.

Izogibati se stresu. Čez dan hoditi čim več na svežem zraku. Zelo Vam bo prijalo in koristilo tudi sončenje.

Za tiste, ki se postijo prvič, priporočam, da berete literaturo o postu in se pogovarjate z ljudmi, ki so se že postili.  Prodobiti morate odgovore na vsa vaša vprašanja.

ZAPOMNITE SI: BOLJE SE NE POSTITI, KOT SE POSTITI NAROBE!

Posebno pomemben je zaključek posta in hranjenje takoj po postu!!

Po postu nikoli več na stara pota!

V sklopu našega programa bomo imeli tudi predavanja o pravilnem prehranjevanju, o postenju, o zdravem načinu življenja nasploh ….

Po možnosti predavajo tudi gostujoči predavatelji, profesorji, zdravniki, nutricisti, strokovnjaki za proti stresne programe, itd.

Imeli bomo tudi šolo jutranje telovadbe, ki vam naj postane vsakodnevna navada. Navdušili vas bomo tudi za rekreativno vadbo, pogosto zahajanje v planine, gozdove, naravo.

Hitra hoja ali vztrajnostni tek sta idealni dejavnosti za vzdrževanje vitalnosti in polnokrvnosti. Med programom vas bomo skušali zanju navdušiti.

Za boljše spoznavanje posta in zdravega prehranjevanja vam priporočamo naslednje knjige:

 1. Živeti brez bolezni – Ernst Gunter
 2. Post za zdravje-300 izkušenj – Marjan Videnšek
 3. S postom do zdravja – R. Dahlke, dr. med.
 4. Post za zdravje (DVD in knjižica)- Marjan Videnšek
 5. Živa hrana – 200 receptov za pripravo presnih jedi: M. Videnšek, I. Dolgan
 6. Zdravljenje raka in levkemije – Rudolf Breuss
 7. Post ob sokovih – Paavo Airola
 8. S postom kot prerojeni – Helmut Lutzner, dr.med.
 9. Temeljni vzroki bolezni – John H. Tilden
 10. Zborniki glasila Preporod-V Sožitju z Naravo  Letniki 1998 – 2018
 11. Glasilo Preporod-V Sožitju z Naravo /naročnina 2019