K. J.: 18.10.2007 – dan, ko izvem, da imam raka na prsih.
 
 
Zdravnica v zdravstvenem domu pove, da moram čim prej na operacijo.
 
Brez besed kar sedim pri njej na stolu, šok, sedim in gledam predse, a misli mi letijo 100/uro,in v glavi mi brenči. Zdravnica mi še enkrat počasi razlaga, kaj bom morala prestati. Ko mi našteva vse kemoterapije, hormonske terapije, operacijo z odstranitvijo cele dojke z bezgavkami in kaj vem kaj še, se kar ne morem več skoncentrirati, da bi jo poslušala.
 
Ko zvem, da bom vsaj 12 mesecev na bolniški, se mi spet vse podre. Planem v jok in ji s hlipavim glasom razlagam, od česa naj bi ga dobila. Da sem imela celo leto en sam stres in nikakor nisem mogla priti na zeleno vejo.
 
Že takoj na poti domov se odločim, da vzamem usodo v svoje roke in se pozdravim sama. Glede na to, da že imam nekaj izkušenj s postom, se odločim kar za to metodo in še isti dan neham jesti trdo hrano.
 
Ko pridem do Aleša tudi njemu povem, kaj se nama je zgodilo. Stoji mi ob strani, oba preštudirava vse možnosti, in tudi on podpre mojo odločitev o postu. Nato povem še sestri Kristini, tudi ona je šokirana, podpre me tudi ona. Povem še vsem ostalim bližnjim, nekateri me skeptično gledajo nekateri me podprejo… a to ni več važno, važno je, da sem se odločila pozdravit sama.
 
Takoj grem v akcijo in začnem iskati svežo doma pridelano sadje in zelenjavo.
 
Prebiram vso možno literaturo, internetne strani in zbiram na kup knjige, ki jih še moram prebrati. Pokličem tudi gospoda Videnška iz Zavoda Preporod, tudi on me podpre v moji odločitvi in mi priporoči par kontaktnih oseb, ki so si raka že pozdravili s postom.
 
Med samim postom nisem imela večjih težav, tako, da sem ga podaljšala na 50 dni. Imela sem nižji pritisk, včasih malo vrtoglavice, kakšen dan sem bila bolj slaba, kakšnih večjih problemov ni bilo. Pila sem v sokovniku iztisnjene sokove iz korenja, rdeče pese, jabolk, pomaranč, grenivk, limon in surovega krompirja. Zelenjavo sem pridelala sama, katere pač nisem, sem jo kupila na bio kmetiji v naši okolici. Naredila sem tudi zelenjavno juho enkrat na dan (popoldne), ter veliko čajev predvsem prečiščevalnih z veliko žajblja in rmana. Po vodo za kuho in pitje sem hodila k bližnjemu izviru, ker mi kupljena voda ni ugajala in mi je bilo po njej slabo. Vsak dan brez izjeme dolg sprehod, jogijske, tibetanske vaje in klistiranje.
 
Tako sem počasi post zaključila in se odločila, da grem na pregled tumornih markerjev v krvi, da vsaj vidim pri čem sem. Ko mi sestra v laboratoriju prinese izvide in razloži, da sem zdrava ne morem verjet! Reče mi, da je bila moja terapija uspešna, ni pa vedela, da se je moji terapiji reklo post! Nisem ji posebej razlagala, ker me žal nihče od zdravstvenih ljudi in zdravnikov ni v tem podprl.
 
Vseeno mi razloži, kaj pomeni izvid. Referenčna meja, ki jo določa zdravstvo je 25 normalnih markerjev (vsi zdravi ljudje brez raka), zdravniki dopuščajo mejo še do 38. Moj izvid je pokazal 16,64 in to je zame odličen rezultat!!! Premagala sem raka!!!! Začnem se tresti in seveda solze sreče ne morem skriti.
 
Zato vsem rakavim in tudi ostalim bolnikom polagam na srce, naj se najprej pozanimajo o postu, preden naredijo kar koli drugega s svojim telesom. Zgubiti ne morete nič, razen seveda bolezni in nekaj odvečnih kilogramov.
 
Največja zahvala gre mojemu fantu Alešu, ki mi je vsako jutro stiskal sokove,bil zadnjih 15 dni z menoj na postu, in mi vsako minuto stal ob strani.
 
Zahvaljujem se tudi gospodu Joši Medvedu, ki me je s svojimi napotki čez cel post spremljal in me usmerjal, gospodu Videnšku za vso podporo in informacije, ter gospe Karli Premec, ki me je cel post spodbujala in vsestransko podpirala. Hvala tudi vsem domačim, brez vas nebi zmogla!