J. Š., 72 let: Polipi na debelem črevesu, mrena na očeh
 
Hujše težave z zdravjem so se začele v začetku 1995 leta. Na levo oko sem videl samo še sence. Zdravniki so mi na levem očesu ugotovili zeleno, na desnem pa sivo mreno. Takoj sem moral v bolnico in po treh mesecih preiskav sem bil odpuščen z diagnozo, da odpoveduje vidni živec v levem očesu. Dobil sem močnejša očala. Marca 1996 pa so se povečale še moje težave s prebavo. Štiri leta prej so mi našli dva polipa, tokrat pa so našli tri povečane. Tudi krvna slika je bila precej poslabšana. Zdravniki so me resno opozorili in mi povedali, da zdravila za izboljšanje mojega stanja ne obstajajo. Težave pa so se povečevale.
 
Ko sem v maju 1996 povsem “slučajno” v reviji Zdravje prebral članek g. Marjana Videnška, ki je govoril o zdravilnem postu, sem v trenutku vedel, da je to rešitev za moje težave. Takoj sem se seznanil z njim in se tudi takoj začel postiti. Postil sem se z vodo in sokom rdeče pese. Klistiral sem se enkrat dnevno, po nekaj dneh pa sem moral število klistirjev povečati tudi do petnajstkrat na dan, zaradi pekočih bolečin na zadnji in sprednji strani telesa. S tem čiščenjem sem po dveh tednih posta iz črevesja odstranil več kilogramov trdih nesnag, med njimi tudi polipe. Ti so se Izločili v obliki približno dva metra dolge “gumijaste” kače. Bilo me je strah, saj sem najprej pomislil, da se mi izloča črevesje.
 
Po osemnajstih dneh posta sem se pričel hraniti s kuhano hrano, ker sem imel strah pred težavami s prebavo.. Toda po dveh dneh sem ugotovil zaprtost z glavobolom, zato sem se postil še dva dneva, da sem popravil napako, nato pa sem prešel na surovo, zmiksano hrano. Ta je delovala zelo blagodejno, saj so se mi kmalu povrnile moči. Prej zaradi prebavnih težav vsaj deset let nisem smel jesti surove hrane. Post mi je pomenil najboljši način za prehod iz kuhane na surovo prehrano. Kako sem zopet lahko užival ob jabolkih, ki jih prej tako dolgo nisem smel poskusiti.
 
Čez tri mesece sem šel za cel mesec na morje. Jedel sem večinoma zmiksano hrano in sadje. Najlepše je bilo pa to, da sem se lahko sončil in plaval ves dan, tudi v največji vročini. Ob sadju nisem čutil ne lakote, ne vročine in ne žeje. Ostali ljudje so se strašansko potili in se skrivali pred soncem. Prejšnja leta sem tudi sam zelo trpel, kajti če sem se sončil, so me pekle krčne žile in podplati. Moje izboljšave zdravja so po postu in po prehodu na presno prehrano sledeče: polipi so se med postop povsem izločili iz telesa, s prostato po enem letu ni bilo nobenih težav, krčnih žil skoraj ni več in jih ne čutim in tudi z hrbtenico ni več težav.
 
Pet mesecev po postu sem bil zopet natočen na pregled oči. Ko me je zdravnica pogledala skozi aparat, je naglas nekaj vzkliknila, da sem se kar prestrašil. Ko sem jo prestrašen vprašal, kaj je narobe, je rekla, da na očeh nimam več nobene bolelezni. Mrena je izginila. Odmiranje živca se je ustavilo. Ni in ni mogla verjeti, zato je še večkrat preverila. Ko sem ji povedal, kaj sem naredil, je rekla, da sama tega ne bi nikdar naredila. Povedala je, da je za malico pojedla veliko pico in temu se nebi nikoli odrekla. Dioptrijo očal mi je zmanjšala. Sedaj vedno pazim, da uživam vsaj 75% surove prehrane. Vsak dan delam na mojem malem posestvu in srčno rad zahajam v gore.