J.Č.: Osebna izkušnja postenja v skupini
 
 
V dneh od 1. do 11. marca 2007 sem se v Hotelu Zlata ribica, Idrija pri Bači, udeležil skupinskega postenja ob svežih sadnih in zelenjavnih sokovih, katerega je vodil Marjan Videnšek po svoji izvirni (lastni) metodi. S podobnim načinom postenja sem imel že nekaj izkušenj, saj sem že nekaj let prej tak post izvajal sam, in sicer po nasvetih iz literature. Naj še omenim, da se od leta 1980 naprej prehranjujem brez mesa.
 
Glavni namen moje prve udeležbe na skupinskem postenju pri Marjanu je bil narediti ključni korak k dokončni ozdravitvi od kroničnega (benignega) vnetja prostate. Za ta korak sem se odločil potem, ko sem po treh letih uživanja različnih dodatkov k prehrani ugotovil, da s temi ukrepi ne morem vplivati na znižanje vrednosti PSA (to je pomemben imunološki test, ki z dokaj veliko stopnjo zanesljivosti kaže stopnjo vnetja v prostati).
 
Vrednost tega testa se je namreč v zadnjih letih nenehno zviševala, tako da je konec februarja 2007 dosegla že (po mnenju dveh neodvisnih urologov) kritično vrednost preko 23 mcg/l. Oba urologa, s katerima sem se posvetoval, sta — sledeč uveljavljeni praksi klasičnega načina zdravljenja te težave — predlagala ponovno biopsijo oziroma operacijo prostate. Tega predloga nisem sprejel iz dveh razlogov: prvič iz trdnega prepričanja (ki temelji na osebno oz. v literaturi preverjenih informacijah), da je mogoče to težavo ozdraviti s komplementarnim načinom, in drugič, zaradi tega, ker sem izvedel, da tudi sodobna operacija prostate, ki lahko ima precej neprijetne posledice, ne more za trajno odstraniti tveganja za možne nadalnje komplikacije (predvsem pojava oz. razvoja raka), ki izvirajo iz prvotnega vnetja prostate.
 
Na Marjanovi Šoli zdravja letos sem se dosledno držal navodil in se redno udeleževal vseh skupinskih aktivnosti. Po vrnitvi domov sem z enakim načinom postenja nadaljeval ob rednem izvajanju službenih obveznosti, tako da sem po 34 dneh postenja ob svežih sokovih postopoma pričel uživati presno hrano. Prvi izvid PSA po končanem postenju (v začetku aprila 2007) je znašal okoli 16 mcg/l, s tem da sem imel približno enako vrednost PSA tudi na preiskavi konec maja 2007. Ob tem sem v službi opravljal precej stresno delo, kar niso ravno idealni pogoji za zdravljenje.
 
Z dosedanjimi rezultati postenja sem zaenkrat zadovoljen, vendar nameravam vztrajati na presni prehrani vsaj do normalizacije vrednosti PSA. Želim pa poudariti, da sem — po začetnem nekajmesečnem uvajanju – nad uživanjem presne hrane vedno bolj navdušen zaradi očitnih koristi, ki jih tak način prehranjevanja nudi. Od teh koristi naj tukaj na kratko omenim samo tiste, ki se mi zdijo trenutno najpomembnejši: odlično telesno in duševno počutje, velika raznolikost okusov in užitkov pri takem prehranjevanju ter njegova enostavnost, praktičnost in varčnost, da pri tem ne omenjam še posebej širših koristi, kot so prijaznost do ohranitve okolja ter etika takega načina prehranjevanja.
 
Od zaključka Šole zdravja se prehranjujem skoraj izključno (95%) s presno hrano (sveže stisnjeni sadno-zelenjavni sokovi, surovo sadje in surova zelenjava, oreški in jedrca, z izjemo občasnega uživanja sojinega sira, skute in manjših količin kuhane soje in kuhanega stročnega fižola). Hvala Marjanu Videnšku in drugim v skupini na Šoli zdravja, ki ste mi pomagali, da sem se tako navdušil za presnojedstvo.
 
V nadaljevanju želim na kratko pojasniti, zakaj se mi zdi postenje v skupini, posebej po načinu, kakor ga vodi Marjan Videnšek, tako izredno prijetno, učinkovito in obetavno v primerjavi z drugimi poznanimi načini postenja. O slednjih sem se namreč v zadnjem letu precej temeljito poučil iz različnih virov, ker sem že nekaj let iskal optimalne načine za vzdrževanje odličnega zdravja, najprej zase, nato pa tudi zato, da bi lahko svoja spoznanja posredoval drugim. Po omenjeni osebni izkušnji ter po pretehtanju iz literature pridobljenih informacij o različnih načinih postenja lahko ugotovim, da je prav postenje v skupini, kakor ga oblikuje in vodi Marjan Videnšek, v svetovnem merilu izvirna novost. Menim namreč, da predstavlja skupinsko izvajanje postenja po tem načinu tisti ključni faktor uspeha, ki zagotavlja maksimalni možni učinek vsakemu udeležencu Marjanove Šole zdravja, ki se v pretežni meri drži priporočil in je odločen, da vzame odgovornost za svoje zdravje nepreklicno v svoje roke.
 
Glavne prednosti skupinskega postenja po pristopu Marjana Videnška lahko povzamem v naslednjih točkah:
 
 1. poteka v navdihujočem naravnem okolju;
 2. vodeno je skrbno in strokovno, vendar tudi dovolj prilagodljivo, da lahko pride do izraza Marjanov pretanjen občutek za upoštevanje omejitev in želja posameznih udeležencev;
 3. udeleženci si lahko izmenjujemo svoje osebne izkušnje o postenju ter o naravnih načinih zdravljenja in izboljšanja kakovosti življenja;
 4. med sodelujočimi se ustvari prav posebno vzdušje in nalezljivo navdušenje, ki marsikomu pomaga premagati malodušje ali začetne zadrege;
 5. Marjan udeležencem na prijetnih skupnih srečanjih posreduje koristne in zanimive informacije; te jim pomagajo:
 •    bolje razumeti dogajanje v telesu in občutke med postenjem,
 •    osmisliti prizadevanja pri iskanju bolj zdravega načina življenja oziroma pri premagovanju bolezni,
 •    spreminjati življenjske navade, ki škodijo zdravju,
 •    razumeti in osvojiti zdrave načine prehranjevanja;
 1. Marjan se po potrebi osebno posveti posameznemu udeležencu in mu pomaga najti odgovor na odprta vprašanja ali osebne zadrege;
 2. osebje v hotelu Zlata ribica zelo strokovno, zavzeto in z občutkom za goste pripravlja postne sokove in juhice ter je pripravljeno svoje znanje o tem deliti z udeleženci Šole zdravja;
 3. zelo pomembno prispevajo k uspehu skupinskega postenja tudi vsakodnevna vodena rekreacija v obliki jutranje telovadbe in lažjih izletov na okoliške hribe ter še nekatere druge prijetne in koristne dejavnosti (npr. ogledi muzeja v Kobaridu in drugih zanimivih točk, družabni večeri, zdravilna masaža, itd.).