Egon Maglica, Izola: Novo življenje brez tablet
 
Zahvaljujem se vam, da ste mi dali  nove poglede na življenje. Življenje brez tablet, brez holesterola, trigliceridov, jetrnih maščob, povišanega sladkorja v krvi in razmetavanja denarja za nepotrebne pripomočke za hujšanje, skratka življenje,  kakršnega si vsak lahko le želi. Polnega energije, zadovoljstva, ambicij, veselja,…
 
Naj najprej poudarim, da sem vam neizmerno hvaležen za izkušnjo, ki ste mi jo dali na desetdnevnem Preporodovem postu julija letos.
 
Na post sem prišel predvsem zaradi neizmerne utrujenosti in zelo slabe krvne slike, ki se je vlekla že dolgih 10 let. Kakor je razvidno iz priloženega laboratorijskega izvida,  sem imel povišan sladkor, izjemno povišane trigliceride, zamaščena jetra,  jemal sem dve tableti za holesterol ( Tulip ter Ezoleta ) tako, da sem vsaj tega držal v mejah. Predno sem pričel  z jemanjem tablet, pa sem imel vrednost holesterola 7,5 mmol/l. V desetletnem obdobju sem preizkusil raznorazne tablete in dodatke, ki jih prodajajo preko medijev, tako za zniževanje maščob v krvi  kot tudi za hujšanje, a vse skupaj ni nič pomagalo, ob tem pa sem zapravil ogromno denarja in energije.
 
Vse te krvne težave so mi povzročile, da so se mi v zadnjih nekaj letih začele mašiti vratne žile, kar je v meni sprožilo alarm, da moram nekaj spremeniti. A kaj? V tistem obdobju sem prvič slišal od prijatelja za skupinsko postenje ki ga organizirate, vendar sem bil nekoliko skeptičen, ali bi zdržal brez obilne prehrane in ustaljenih navad celih deset dni. Nato sem prebral nekaj vaših revij in se odločil, da se prijavim na skupinsko postenje in preizkusim post tudi sam. Prijavil sem se na skupinsko postenje v mesecu juliju 2011 na Jezerskem.
 
Že od 1. julija sem prešel na vegetarijansko prehrano, da sem se na post pripravil. Nato je napočil dan, ko smo se zbrali na Jezerskem, natančneje 14. julija. Pojedli smo še zadnjo trdo hrano pred pričetkom ter se predstavili. Takoj sem začutil, da je to tisto ta pravo.
 
 
 
    
 
Egon (prvi z desne) pri sestopu s Češke koče med skupinskim postenjem
 
Foto: MarVid
 
 
    
 
Z velikim pričakovanjem sem čakal prvi dan, pravega posta v mojem življenju. In prišel je. Zjutraj tehtanje, meritve nato telovadba. Začudeno sem poslušal kako  sem zarjavel v sklepih. Pokalo je, kot bi se lomile veje suhih dreves. Nato smo se vrnili na zajtrk ( prekrasen sok ). Po tuširanju smo odšli na nekajurni pohod. Čas je mineval zelo hitro. Že smo bili na kosilu (okusen sok, juha). Popoldan počitek, nato joga oz. drug šport. Zbrali smo se na večerji ob okusnem soku ter juhi, pojedli, nekoliko pokramljali, se spoznali, poslušali vaše izkušnje ter utrujeni legli k počitku. V postelji sem razmišljal:˝Ali je res možno, da toliko prehodim, telovadim, pijem le sok, čaj in juho, pa nisem čisto nič lačen?˝ Dejal sem si:˝Verjetno lakota in slabost še prideta v prihajajočih dneh.˝
 
In dnevi so minevali kot bi mignil, lakote in slabosti pa od nikoder. Ne le to, energije je bilo iz dneva v dan več, dobre volje pa v skupini ravno tako ni manjkalo. Prišla je nedelja, ko smo se morali žal že posloviti, a smo si obljubili, da se še srečamo.
 
Nekateri smo si zadali cilj, da se srečamo na Kraškem maratonu prihodnjega  marca ( 8,5 km ).
 
Sam se bom tega dogovora držal, kljub temu, da sem pred pričetkom postenja s težavo pretekel 0,5 km. Danes le nekaj dni po postu sem pretekel neverjetnih 7 km, ne da bi vmes kaj hodil. Seveda sem v tem mesecu izgubil 12 kilogramov  ( Iz 86kg. na 74kg. )kar se pozna pri gibanju.
 
Da o krvni sliki sploh ne govorim. Kljub temu, da zadnji mesec nisem jemal tablet za zniževanje holesterola, so mi se vse vrednosti znižale na idealno raven, kar je razvidno iz priloženih laboratorijskih izvidov.