A. P., 49 let: 50 dnevni post pregnal artritis
 
 
Z izjemnim veseljem in občutkom polnega zadovoljstva vam pišem to pismo in se vam želim že v začetku zahvaliti za to, da ste mi dali priliko izvedeti za možnost postenja. Prepričan sem, da sem s postom končno le enkrat nekaj napravil za moje telo. Žal se v današnjem življenju spomnimo na naše telo le takrat, ko zbolimo, za kar je včasih, žal, tudi prepozno.
 
Za post sem se odločil predvsem zaradi artritisa in drugih težav: izpuščaji, zaprtje, občasni hemoroidi, mastni lasje, pozimi več mesecev trajajoči prehladi. V postu sem videl edini izhod, zato je bila moja odločitev zanj zelo lahka.
 
Prve tri dni sem občutil glavobole, lakoto, nezbranost in sem tudi zelo težko delal. Ves čas posta sem normalno delal in vodil svoje podjetje.Po prvem tednu postenj pa se je stanje precej izboljšalo. Opazil sem, da boljše spim in da bistveno lažje prenašam stres. Mesec marec in april sta zaradi sezonske narave dela v podjetju zame vedno zelo naporna. Zvečer po delu sem lahko celo prebiral časopise, knjige, ipd.; prej pa sem se vedno zaposlil z gledanjem napetih filmov na televiziji. Dvakrat tedensko sem tekel po pol ure, razen zadnji, sedmi teden posta. Ob začetku posta sem tehtal 104 kg, zadnji dan posta pa 85 kg. Prve tri tedne je telesna teža padala zelo hitro, v drugem delu posta pa počasneje. Deset dni po postu sem ohranil isto telesno težo.
 
Prve 3-4 tedne sem imel v ustih, na jeziku obloge in sem močno krvavel iz dlesni. Proti koncu posta se je krvavenje iz dlesni ustavilo.
 
Težave z artritisom, hude bolečine v desni roki in nekoliko manjše v desnem kolenu, so se začele zmanjševati v tretjem tednu posta in skoraj izginile v šestem tednu posta. Prej pa je bilo že rokovanje ali prijemanje kljuke vrat z roko, zame zelo boleče. Niso pa dolgo časa pomagale niti tablete, ki mi jih je predpisal zdravnik. Tablete sem jemal 21 dni, bolečine so se med jemanjem tablet zmanjšale, po desetih dneh pa je bilo zopet po starem. Sicer pa sem imel težave z artritisom že več kot eno leto, problem z zaprtjem in občasno s hemoroidi pa več kot petnajst let. Enako velja tudi za izpuščaje na koži.
 
Z vso gotovostjo trdim, da me je post popolnoma pozdravil na da se po njem počutim odlično. Kljub temu, da 50 dni nisem zaužil nobene hrane razen sokov, sem v odlični formi. Mislim, da je post odlična prilika, da si očistiš telo, da si ga pozdraviš, če se postiš zaradi bolezni. Tudi duhovno se s postom prečistiš. V času postenja sem razmišljal o nekaterih stvareh v mojem življenju, o katerih nikoli prej nisem razmišljal, pa so zelo pomembne.
 
Danes je teden dni od zaključka mojega posta in vztrajam na čisti presni hrani. Tako bom še nadaljeval, saj ne pogrešam prejšnje hrane. V veselje so mi zelene solate, sadje, orehi, itd., ki popolnoma zadovoljujejo moje želje po prehrani. Ob taki hrani se tudi dobro in lahkotno počutim in pridobivam na moči.
 
Zadnji dan posta se obiskal tudi mojega zdravnika in mu opisal svojo izkušnjo s postom. Obisk je trajal več kot pol ure, kar pomeni, da ga je moja izpoved zelo zanimala. Povedal je tudi, da je o postu že veliko dobrega slišal, da pa sem jaz njegov prvi pacient, ki se je postil. Posebno navdušen pa je bil, ko sem mu prinesel izvide krvi in urina, na katere je imel samo eno pripombo: »boljši kot so, ne morejo biti!«
 
Svojo izkušnjo sem zaupal tudi najbližjim, prijateljem in poslovnim partnerjem, ki tudi imajo zdravstvene težave. Predlagal sem jim, naj razmislijo tudi o tem, kako bi si lahko sami pomagali, ne pa da si vse težave rešujejo z zdravili in tako še bolj uničujejo svoje telo.
 
Odločil sem se, da bom še nekaj časa vztrajal na presni hrani, saj nič ne pogrešam prejšnje hrane. Zjutraj jem namočene slive in smokve, opoldan solato (zeleno solato, papriko, kumare, paradižnik,.), popoldan orehe, zvečer pa solato, sadje ali orehe. S tako hrano sem zadovoljen. Občasno jem tudi sladice, iz sadja, npr. sladoled-zmrznjeno banano. Počuim se dobro in moč se mi vrača.