A.D.; Ljubljana: 42 dnevni post
 
 
Pozdravljen Marjan
 
Kot obljubljeno pošiljam še mojo postno izkušnjo…
 
Za post sem se odločila po priporočilu lani jeseni. Ker sem želela tja odit v družbi prijateljice in je ta obljubila, da greva skupaj spomladi, sva se tako tudi prijavili. Za to sem ji resnično hvaležna, ker bi se sama veliko težje odločila. Ker pa se je zadnji dan premislila, sem bila pred novo preizkušnjo… Poleg posta, sem po dolgem času nekam odšla čisto sama. In vesela sem tudi za to izkušnjo!
Priprave na post so se pričele v ponedeljek, iz jedilnika so izginili meso in sladkarije, od srede dalje tudi ostala kuhana hrana. Kavo sem prenehala piti že kak teden nazaj, tako da glavobolov ni bilo. V petek je  bil moj prvi dan posta.  Na Jezersko sem prišla direktno iz službe, in na neštetih ovinkih pustila še prtljago stresa… Ni sicer v moji navadi, a sem na uvodno predavanje nekoliko zamudila. Pričakal me je prijeten hotel in še prijetnejša družba.
Post na Jezerskem je potekal brez težav. Zanimivo je bilo opazovati tako sebe kot ostale, kako malo je potrebno in kako hitro se telo prebudi iz spanja. Jutranja telovadba in dopoldanski izleti so odlično zapolnili dopoldanski čas, joga in predavanja pa popoldneve in večere. Ob vikendih, ko joge ni bilo, sem le to pogrešala. Presenetljivo je bilo, koliko energije smo imeli…  10 dni je zelo hitro minilo in čeprav smo o hrani veliko govorili, lakote nisem občutila nikoli. Težko je bilo oditi domov, saj enostavno nisem vedela, po en strani kako mi bo uspelo nadaljevanje posta, po drugi pa, kako s toliko novega znanja naprej, kako ne zaiti na stara pota, kako poiskati novo pot, prilagojeno tempu življenja…
Post sem doma nadaljevala, dan za dnem, ne da bi si točno postavila cilj, do kam… Z izposojenim sokovnikom sem si 2x dnevno pripravljala sokove, en obrok pa je po navadi bil iz kupljenih sokov. Za telovadbo je med tednom zjutraj in dopoldan večinoma zmanjkalo časa, smo pa pohode delali družinsko, za vikende. Ko sem ob soku premagala družinski vikend v hotelu s polpenzionom, sem si končno postavila cilj 20 dnevni post. Nato je bilo v okviru Peterletovega evropskega večere Marjanovo predavanje, kjer sem ponovno srečala kar nekaj udeležencev posta na Jezerskem. In nekako tihi sklep je bil, če nadaljujejo oni, bom tudi jaz. Z nekaterimi, ki so še vztrajali, smo ostali na vezi. In tako sem prišla kot bi mignil do 42. dne, brez lakote, slabe volje, oziroma kakršne koli krize – nad čimer je bil pozitivno presenečen tudi moj mož . Vmes so prišle rojstnodnevne zabave mojih najdražjih, pa tudi to ni bila prehuda ovira. Včasih sem ob vonjavah imela občutek, da sem deležna tudi hrane. Zdelo se je, da bi lahko trajalo in trajalo.
V številkah je šlo takole:
 
-178cm, 95kg, pritisk 135/85, utrip 113 je paket, ki je pripotoval na Jezersko
 
-178cm, 79,9 Jkg, pritisk 123/80, utrip 82 pa je paket, ki danes, 4 dni po zaključku posta, piše to pismo.
Številke povedo nekaj, odlično počutje in veliko energije pa so pikica na i. Po zaključku posta sem zato prešla na zelene kašaste sokove kot pretežni del moje prehrane med delavniki do 16h, popoldan pa upam, da mi uspe ostati čim bliže kakšni zdravi solati oziroma lažjemu včasih tudi kuhanemu obroku. Ker popolnoma presni prehrani verjetno ne bom kosi, bom na ta način skušala priti temu čim bliže. Verjamem, da je ključ vsakega posameznika v ravnotežju, ki ga mora najti sam, in za to je potreben čas.
Še enkrat hvala za druženje, veliko energije in znanja, ki si ju delil z nami!
 
Priporočam vsakomur!